Wat is het Special Art Festival?


Het Special Art Festival is een driejaarlijks kunstenfestival in de stadskern van Sint-Niklaas.

Het festival onderscheidt zich van andere kunstenfestivals door ook een podium te bieden aan kunstenaars de omwille van hun kwetsbaarheid minder toegang krijgen tot het reguliere parcours.

Het Special Art Festival is een organisatie van Special Art Foundation VZW.

Geschiedenis: 2010-2014

In 2010 had in de gemeente Kruibeke de ‘prequel’ van dit Special Art Festival 2014 plaats. De kwaliteit van de diverse kunsten van toen – theater, plastische kunst, muziek, fotografie – was erg overtuigend. Zo overtuigend dat in 2012 de vzw Special Art Foundation werd opgericht. De stad Sint-Niklaas besliste het initiatief substantieel te ondersteunen, de provincie Oost-Vlaanderen sprong bij. Ambitie en realiteitszin groeiden naar een evenwicht en het Special Art Festival 2014 werd, met de initiatiefnemer Leo Trienpont als artistiek directeur, een realiteit.

Het mag gezegd: het Special Art Festival 2014 was een primeur in Vlaanderen. Het is het allereerste kunstenfestival in Vlaanderen op bovenregionale schaal dat deze bijzondere kunst in al haar verscheidenheid en disciplines consequent op een professioneel niveau presenteerde.

2017 en de weg naar 2020

In 2017 vond de tweede editie van het Special Art Festival in Sint-Niklaas plaats.
Met een uitbreiding van doelgroep: iedere persoon die omwille van zijn kwetsbaarheid minder toegang krijgt tot een podium.

Het thema van dit festival was Wachten.
Frank Pollet en Moniek Vermeulen werden gecontacteerd om een boek te schrijven en illustrator Tim Polfliet zorgde voor de prenten.
De Wachteling was geboren. Gedurende het festival kon je deze Wachteling in verschillende gedaantes terugvinden. Met een reuzenversie aan het begin van dé Stationsstraat.

Het volgende festival zal plaatsvinden in 2020. Hoe dit er gaat uitzien en wat het thema is? Je verneemt het binnenkort.

Op de weg naar 2020 zullen er ook enkele pop-up festivalletjes georganiseerd worden. Op 6 december 2018 geven we een sinterklaascadeau: een gratis voorstelling van Schwalbe. Een eigen productie van Special Art Foundation VZW.

Tijdens het nationale event Special Olympics, dit jaar in Sint-Niklaas, zal er ook een tentoonstelling plaats vinden.